Frukostbullar på linsgroddar och äpple
Fri från laktos, mjölkprotein och ägg men innehåller gluten.
Ingredienser
PORTIONER: 12 bullar
250 g linsgroddar (groddade 2-3 dagar)
2 äpplen
ca 4 1/2 dl vatten
12 g torrjäst (12 g motsvarar 1 påse)
2 tsk salt
1/2 dl rapsolja
1 msk ljus sirap
5 dl rågsikt
7 - 7 1/2 dl vetemjöl special
Gör så här
Mixa linsgroddarna och äpplena med ca hälften av vattnet i mixer eller med mixerstav tills det blir en tunn vätska. Tillsätt resten av vattnet så att det tillsammans blir 7 dl degvätska.
Värm degvätskan till 42°C (använd gärna en termometer). Häll jästen i en bunke och häll vätskan över eller blanda ihop enligt anvisning på förpackningen.
Tillsätt salt, olja, sirap, rågsikt och till sist hälften av vetemjölet. Arbeta in resten av mjölet efter hand. Arbeta degen med trägaffel tills den släpper från bunkens kanter. Låt degen jäsa övertäckt i bunken 30 minuter.
Häll ut degen på mjölad arbetsbänk och knåda den lätt. Dela degen i två delar och rulla dem till längder. Skär varje längd i 6 delar och rulla till 12 bullar. Om du vill - Skåra bullarna med vass kniv. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper. Jäs övertäckt i ca 30 minuter.
Sätt ugnen på 225°C.
Grädda i ca 15 minuter mitt i ugnen.